Pinksterweekend, wees extra voorzichtig

Een herhaling van de enorme drukte richting strand tijdens Hemelvaartsdag wil de gemeente voorkomen. Ook Pinksteren belooft zonnig en warm te worden. “Daarom vraag ik er nadrukkelijk aan iedereen om het gezonde verstand te gebruiken,” zegt burgemeester Van Kampen. “Ga niet naar plekken waarvan je wéét dat het er druk kan zijn. Blijf liever in je eigen buurt en hou die anderhalve meter afstand.”
De burgemeester kent, bijna net als iedereen, het liedje “Op een mooie Pinksterdag’ van Annie MG Schmidt. “De tweede zin is: als het even kon. Juist dat moeten we nu in ons hoofd houden. Als het even kon, dat betekent dat nog lang niet alles kan!”

Tijdens het vorige weekeinde liep het de spuigaten uit bij de stranden. Daarom moesten tekstkarren worden ingezet en hadden de BOA’s het bijzonder druk. “We hoefden gelukkig niet over te gaan tot het afsluiten van wegen. Dat wil ik ook met Pinksteren niet hoeven doen,” zegt Van Kampen. Wat ook gebeurde in dat weekeinde, is dat mensen niet naar het toilet konden bij een campingwinkel en de horeca. “Dat is tot 1 juni, tweede Pinksterdag, nog zo. En daarna, want als een toilet alleen via het etablissement kan worden bereikt, mag het nog niet. Daarom hebben we in Callantsoog een toiletwagen op het Plein gezet. Petten heeft een voorziening bij Corfwater. Vanaf vrijdag staat er een toiletwagen bij de Voordijk in Callantsoog en bij camping Sint Maartenszee.”

De gemeente en de horeca zijn daarnaast bezig om zichtbare maatregelen te doen in gebieden waar het druk kan worden. De horeca richt het zo in dat er 1,5 meter afstand wordt gehouden. De gemeente kijkt wat ze kan doen om dat ook middels borden en pijlen aan te geven voor de looproute.

Alles is tijdelijk en in deze tijd helemaal. De versoepeling van de maatregelen kan snel worden teruggedraaid. Vooral als blijkt dat het aantal besmettingen toeneemt. “Wat we absoluut niet willen is een tweede piek in de corona-besmettingen,” zegt burgemeester Van Kampen. “We zitten in dit spanningsveld: wel iets mogelijk maken maar heel erg met de vinger aan de pols. Daarom vraag ik aan iedereen om geduld te hebben, lief voor elkaar te zijn en nog even vol te houden.”

De burgemeester weet dat inwoners na twee maanden geduld wel eens kortaf kunnen reageren, als zij worden aangesproken op naleven van de coronamaatregelen. Gelukkig heeft dat in de dorpen en stad van gemeente Schagen niet geleid tot geweld, ook niet tegen BOA’s. “Ik blijf er bij: de manier waarop onze inwoners en gasten zich gedragen is over het algemeen voorbeeldig te noemen,” zegt Van Kampen. “Daarom wens ik iedereen in vol vertrouwen een heel prettig Pinksterweekend.” Samen sterk!

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info