Schagen werkt aan dementievriendelijk Noord-Holland

Op 21 september, Wereld Alzheimerdag, neemt gemeente Schagen het stokje over van gemeente Alkmaar in de ontwikkeling naar een dementievriendelijk Noord-Holland. Ook Schagen wil een gemeente zijn waarin iedereen op een veilige en prettige manier aan het openbare leven kan meedoen.

Gemeente Schagen spant zich al langere tijd in om voor kwetsbare groepen, zoals ook mensen met dementie en hun mantelzorgers, een veilige en fijne gemeente te zijn. Informatie over de verschillende activiteiten en diensten die de gemeente hiervoor biedt, zijn te vinden op www.schagen.nl/dementievriendelijk.

Op 21 september nemen Puck de Nijs en Marcel Sanders, beiden raadslid in Schagen en ambassadeurs Dementievriendelijke Gemeente, het stokje dementievriendelijk Noord-Holland over van de gemeente Alkmaar. Dit gebeurt tijdens de Kaasmarkt op het Waagplein in Alkmaar tussen 9.00 en 10.00 uur.

Gratis training voor ondernemers en verenigingen
In de week na 21 september gaat gemeente Schagen zowel ondernemers als clubs en verenigingen benaderen met het aanbod om hun personeel en vrijwilligers gratis een training te laten volgen over omgaan met mensen met dementie. In de periode na september worden deze trainingen en/of informatiebijeenkomsten op verzoek georganiseerd. Meer informatie over de trainingen is te vinden op www.samendementievriendelijk.nl

De gemeente hoopt begin volgend jaar, als de campagne voor Noord-Holland Noord van Samen Dementievriendelijk wordt uitgerold, het predicaat Dementievriendelijke gemeente te verkrijgen. Wethouder Sigge van der Veek van Samenlevingszaken zegt hierover: “Natuurlijk zijn we trots als we dat predicaat straks officieel krijgen, maar waar het ons écht om te doen is, is dat iedereen in onze gemeente zich veilig en welkom voelt om mee te doen in de maatschappij. Dus óók mensen met dementie en hun mantelzorgers. Daar kunnen we met z’n allen voor zorgen en daar gaan we voor!”

In de huidige situatie wonen ruim 900 mensen met dementie in gemeente Schagen. Naar verwachting is dit aantal in 2040 verdubbeld.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info