Straatverlichtingsactie Liander: melden hoeft niet meer

Netbeheerder Liander beheert veel openbare verlichting in provincie Noord-Holland. Liander maakte in november bekend dat de straatverlichting overdag aanging. Dit heeft te maken met de overgang naar een nieuw digitaal systeem, waardoor oude besturingskastjes niet meer nodig zijn. Met een campagne wil Liander met hulp van de inwoners de oude besturingskastjes opsporen. Ook gemeente Schagen speurt die kastjes op. De campagne duurt nog tot 11 december.
De inwoners kregen de oproep om melding te doen als zij overdag de straatverlichting zagen branden. Voor het gebied van gemeente Schagen hoeft dat niet meer. Op basis van de meldingen heeft de gemeente alles in beeld. Mocht u een lantaarnpaal zien die ’s nachts niet brandt, dan is de gemeente uiteraard nog steeds blij met uw melding, via Fixi (www.fixi.nl).

In de campagne gaat het om Toon Frequent (TF) kastjes. Liander stopt op 1 februari met het TF signaal. Momenteel worden de kastjes vervangen door een ander systeem. Om alle kastjes op te sporen, is de test-campagne gaande. De gemeente moet zelf zorgen dat de eigen openbare verlichting op 1 februari op een nieuw systeem werkt.

Andere organisaties
Er zijn ook bedrijven en organisaties die nog met het TF signaal werken. Bijvoorbeeld voor het automatisch aan- en uitschakelen van verlichting op een parkeerterrein, op galerijen van wooncomplexen en bij koelinstallaties. Zodra Liander stopt met het TF-signaal, heeft dat gevolgen voor organisaties die het gebruiken in hun eigen installaties. De toepassing werkt dan niet meer naar behoren. Alle toepassingen die gebruik maken van het TF-signaal moeten daarom op een andere manier aangestuurd worden, voordat het signaal stopt. Tref op tijd voorzorgsmaatregelen als u dat nog niet heeft gedaan. U kunt dit laten controleren door een installatie-adviseur. Zie ook: https://www.liander.nl/grootzakelijk/overheden/openbare-verlichting/stoppen-tf-noord-holland

TF-signaal stop 1 februari definitief
Als alles volgens planning verloopt, is het TF-signaal in Noord-Holland op maandag 1 februari definitief verleden tijd. Het laatste TF-signaal dat Liander zal uitsturen is het ‘Aan’-signaal. Dit zorgt ervoor dat verlichting die toch nog op basis van Toon Frequent schakelt continu blijft branden en er geen onveilige situaties kunnen ontstaan. Ook tijdens de testperiode kan het zijn dat de straatverlichting doordeweeks op sommige plekken overdag brandt. Dat is dus geen reden meer om dit bij de gemeente te melden.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info