Tweede Paasdag Open Dag bij vlotbrug ’t Zand!

Het Noordhollandsch Kanaal bestaat 200 jaar. Het Zijper museum in Schagerbrug heeft er een leuke tentoonstelling aan gewijd. Zeker de moeite waard om te bekijken. Al bij de aanleg  van het kanaal zijn de unieke vlotbruggen gebouwd om zo het water over te kunnen steken.

De huidige Zandtemer vlotbrug dateert van 1949, het is ons meest geliefde monument maar ook het meest verguisd, misschien zelfs wel het meest gehaat. Zeker het meest gefotografeerd, het meest genomen en het meest gepasseerd. Daarom is er in dit jubileumjaar aanstaande maandag Tweede Paasdag een Open Dag bij vlotbrug ’t Zand. Vanaf 10.00 uur is er elk uur een rondleiding.

De rondleidingen worden verzorgd door de brugwachters die tot voor enkele jaren actief waren op onze pontonvlotburg en niet ergens ver weg met een joystick zitten te pielen. Let-op: Daarom is vanaf 9.30 uur de vlotbrug niet meer toegankelijk voor autoverkeer. Er wordt gezorgd voor voldoende parkeergelegenheid en parkeerwachters aan beiden zijden van het kanaal. Fietsers, bromfietsers en motoren kunnen de brug nog wel passeren mits te voet.

De rondleiding voert de bezoeker door het brugwachtershuisje, over het landhoofd, de koebrug en natuurlijk naar de kelders waar de pontons van de brug in schuiven als de brug geopend wordt. Uiteraard wordt ook de ingenieuze werking van de vlotbrug gedemonstreerd. En wat te denken van de balanspaal en balansarmen. Teveel om op te noemen!

De laatste rondleiding is om 15.00 uur. Rond vier uur kunnen alle wachtende schepen (dat zullen er op Tweede Paasdag niet veel zijn) de brug passeren en daarna is onze vlotbrug weer vrij voor het verkeer.

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info