Gratis WiFi in ’t Zand!

Wat begon als een korte proef is nu een periode geworden die tot het eind van dit jaar zal gaan duren. We hebben het hier over het gratis, openbare ‘Glaspoort’ WiFi netwerk in ’t Zand.

Tijdens de aanleg van de glasvezelkabels zijn de eindpunten van de glasvezels boven de grond gebracht. Op deze manier kunnen de medewerkers van Glaspoort, de onderneming die de aanleg verzorgt, de aansluitingen gemakkelijk terug vinden om ze vervolgens in de woningen af te monteren. Omdat het vaak even duurt voordat dit kan, zijn de kabels inmiddels wel al in de verdeelkasten op straat aangesloten op het netwerk.

“Om het signaal te kunnen testen zonder dat het eerst in de woning hoeft worden afgemonteerd we het signaal al ‘op de kabel’ gezet” aldus een woordvoerder van Glaspoort. “Het WiFi signaal dat door routers vanuit de netwerkkasten wordt verstuurd kan prima door een glasvezel kabel heen, het is immers gewoon een signaal dat door de lucht gaat, dus ook door een glasvezel kabel. Onze medewerkers kunnen dan gewoon het draadloze netwerk ‘Glaspoort’ opzoeken op hun telefoon en testen of de kabel werkt.”

Nu er nog zoveel kabels boven de grond uitsteken is er een zeer effectief, snel en dekkend Wifi netwerk in het hele dorp. Ter compensatie van het nog steeds zichtbaar zijn van de lelijke uitstekende kabels is het netwerk ‘open’ gezet. Iedereen kan nu dus verbinding maken met het openbare ‘Glaspoort’ WiFi netwerk.

Of alle Zandtemers hier blij mee zijn is nog de vraag. Een rondvraag door het dorp leverde zeer diverse reacties op. Mensen zijn bijvoorbeeld bang dat het netwerk wordt gebruikt om hun internetgedrag in kaart te brengen. Er zijn meldingen gemaakt van reclame folders in brievenbussen afgestemd op hun browsergeschiedenis. Zo ontving mevrouw de Wit al wekenlang reclame van ‘Farmcamps’ vermoedelijk omdat ze veel Farmville speelt op Facebook.

Maar er zijn ook positieve geluiden, menig inwoners heeft zijn internet abonnement de deur uit gedaan en maakt nu gebruik van het gratis Glaspoort signaal. Dit scheelt in de tijd dat alles duurder is geworden best wat geld, of zoals Charles uit de nieuwe ploegenbuurt ons laat weten; “Zolang ze de touwtjes nog niet aansluiten hoef ik de eindjes niet aan elkaar te knopen.” 

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info