Viering 100 jaar Kiesrecht en opening vernieuwde raadzaal

Zaterdag 21 september is er ‘open dag’ in het gemeentehuis aan de Laan 19 in Schagen. Tussen 12.00 en 14.00 uur is iedereen welkom om een kijkje te nemen in de vernieuwde raadzaal. Tevens is er het een en ander te zien over 100 jaar Kiesrecht. De kunst in het gemeentehuis is eveneens te bezichtigen.

Zodra je achttien bent, mag je in Nederland meebeslissen en je stem uitbrengen. Dat is nu vanzelfsprekend, maar het vergde veel strijd. Strijd om te zorgen dat er geen inkomenseis meer werd gesteld en strijd om stemrecht voor vrouwen. In 1919 was het eindelijk zover. Dit jaar is het dus een eeuw geleden dat het algemeen kiesrecht voor vrouwen en mannen werd ingevoerd. Een belangrijke mijlpaal voor de democratie. Ook in Schagen is hier strijd voor gevoerd. Tijdens de open dag is hier iets over te zien.

Gemeente Schagen ziet het 100 jarig bestaan van dit grondrecht als een mooie gelegenheid om de onlangs voltooide verbouwing van de raadzaal te vieren. Dat biedt een kans om aan de inwoners de waarde te laten zien van onze lokale democratie, waarin ieders stem even zwaar meetelt. In de raadzaal vergaderen de 29 leden van de gemeenteraad. Meestal in de avonduren. De verbouwing heeft plaatsgevonden om de raadzaal ook overdag te kunnen benutten. Nu zijn er 32 werkplekken gerealiseerd voor de gemeentelijke medewerkers.

Voorafgaand aan de open dag vindt een besloten bijeenkomst plaats voor 100 genodigden.

Meer informatie over de geschiedenis van het algemeen kiesrecht vindt u op de speciale website ikviermijnstem.nl. Daar staan de activiteiten die tijdens dit feestjaar landelijk georganiseerd worden.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info