Wrakhout van historische waarde

UPDATE: Vanwege de weersomstandigheden gaat de bezichtiging niet door!

Op het strand van Callantsoog is wrakhout aangespoeld dat na onderzoek van historische waarde blijkt. Het is zeer oud hout van een schip dat enkele eeuwen geleden over de zeeën voer. Wethouder Jelle Beemsterboer gaat het vrijdagmiddag 18 februari zien en aanraken. Dit doet hij in bijzijn van de wrakvinder Maarten Hollander en duiker Ernst Jongejan. Publiek is welkom bij het botenhuis van de KNRM in Callantsoog, aan de Lepelaarsweg 18 (strandopgang paviljoen ’t Vosje).

Het hout is aangespoeld op het grondgebied van gemeente Schagen en beschikbaar gesteld voor onderzoek. Wethouder Beemsterboer die monumenten en erfgoed in zijn portefeuille heeft, is heel blij met de vondst. “Het spoelde enige weken geleden aan na storm Corrie. We hebben het laten onderzoeken en nu blijkt dat het wrakhout is van een historisch schip. Hoe leuk is dat?”

Op donderdag 3 februari 2022, na storm Corrie, hield Maarten Hollander van de KNRM een inspectie rit over het strand. Tussen Callantsoog en Sint Maartenszee vond hij een stuk wrakhout van een groot zeegaand schip. De vondst is door Ernst Jongejan van de Northseadivers keurig met documentatie en al bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aangemeld. Daar keken ze ook verrast op. Senior Onderzoeker Maritieme Archeologie Wouter Waldus van de Rijksdienst noemt het een mooie vondst. “Het gaat om een stuk van een groot gladboordig schip, vermoedelijk ter hoogte van het achtersteven.” Het scheepsonderdeel bestaat uit drie spanten en vier huiddelen, die met houten treknagels en ijzeren spijkers aan elkaar zijn bevestigd. Tussen de huiddelen zaten nog plukken breeuwsel: een mengsel van paarden- of koeienharen met pek of teer om de kieren tussen de huiddelen waterdicht te maken.

De vondst is extra spannend, omdat in 1994 een soortgelijk stuk van acht meter lang is aangetroffen. Ook toen was Maarten Hollander nauw betrokken bij de vondst en verscheen dit in de media. Of beide delen tot hetzelfde schip toebehoren moet zich nog uitwijzen. In de komende weken worden houtmonsters uit het wrak gezaagd. Op basis van de jaarringen in het hout kunnen mogelijk uitspraken over de ouderdom van het schip worden gedaan. Dat het scheepsonderdeel nu precies op het strand van Callantsoog is aangespoeld is ook treffend. Dit kustdorp heeft een rijke geschiedenis en is heel verbonden met maritiem erfgoed.

Wie wil kijken naar de vondst is welkom op vrijdag 18 februari om 12.00 uur bij het botenhuis van de KNRM.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info