Beach to Beach Texel-Den Helder

De kans om op verantwoorde manier het Marsdiep over te zwemmen krijgen geoefende zwemmers maar 1 keer per jaar. De organisatie heeft 90 minuten vrijstelling van alle geldende regels die normaliter voor het Marsdiep van kracht zijn. De veiligheid staat altijd voorop, met veel begeleidende vaartuigen. Voeg daar nog vele andere factoren zoals kwallen, golven, oriëntatie, stroming, zeewier, drijfhout, etc aan toe en je hebt een UNIEKE ervaring.

Nou … pffff.. wat een makkie leek (vlakke zee, mooi weer, weinig wind) werd het tegenovergestelde (voor alle 50 deelnemers van de oversteek beach to beach Texel – Den Helder..) we gingen zoals plan in een marine landingsvaartuig naar Texel, daar op het strandje nog wachten ongeveer 20 min tot de stroming van vloed zou overgaan naar eb. Je hebt dan even ‘dood tij’: een tijdje nauwelijks stroming, waarna de eb stroom opkomt. Hierdoor heb je een duwtje in de rug richting Den Helder. Althans dat was het plan, en zo stroomt het sinds jaar en dag.. maar niet vandaag..
Door aanblijven van vloedstroom en uitblijven van ebstroom, werden we richting vaarroute Texelse boot gezet, volledig uit de route, maar zelf had ik inmiddels, na 2 uur zwemmen het punt bereikt dat er geen tegenstroom meer was. De oriëntatie was ik even kwijt maar begeleidende kano’er (en trainings maatje,) was positief, ‘Deb, gaat goed, achter jou worden ze opgepikt, neem een slokje water, lekker gaan zwemmen kom je er vanzelf, ebstroom komt echt!
Maar,… iedereen moest eruit 😓 knop om, dan maar genieten van een tochtje op een RIB. 1 km voor de finish weer in het water gedumpt en naar het strand gezwommen.
Mocht ik zwemmend doorgegaan zijn, was ik nog wel 1,5 uur bezig, en dat valt buiten de tijd dat de vaarroute ‘vrij is gegeven’. De natuur is en blijft onvoorspelbaar, voor geen mens te voorspellen.
Bijkomstige bijzonderheid was dat de zee vol zat met kwallen. Combinatie van formaat voetbal (voelt ook rubber aan) en enorme hoeveelheden kleine jelly’s, bizar om te voelen en te zien. Ontwijken is niet aan de orde, dus zo nu en dan een prikkelend gezIcht, of tintelende vingers.

Wat een monstertocht was dit, wat een ervaring weer: Be tough, it was, for sure!!

Debby Burger

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info