De Pen is Bij… Arno Mak

In deze rubriek leveren wij de pen af bij een Zandtemer. De Pen is deze keer bij…  

Arno Mak en ik ben 47 jaar, getrouwd met Merianne en samen hebben we twee prachtige mannen, Tygo en Kay. Ik ben ondernemer in een lelieveredelingsbedrijf en dat doe ik samen met mijn broers Niels en Rogier, ook beiden woonachtig in ‘t Zand. Ons bedrijf Mak Breeding is gevestigd in Wieringerwerf en daar werken we samen met een mooi team gedreven mensen.


Vragen en antwoorden

Hoe lang ben je al Zandtemer?

Al zo lang ik leef, ben ik Zandtemer. Ik ben geboren in ‘t Zand en woon er, op een paar tijdelijke uitstapjes na, ook al mijn hele leven. Ondertussen woon ik al weer 23 jaar aan de Bosweg ‘t Zand-West. 

 

Wat bevalt je aan ’t Zand?

Ons dorp is een plek op zich en prachtig gesitueerd. Gelegen in een aantrekkelijk, agrarisch gebied met aansluitend een bloeiend industrieterrein. Net buiten de rook van Schagen en uit de luwte van de duinen hebben we een dynamische groeikern. Mooie eigentijdse voorzieningen voor het individu, het gezin, de sportieveling en de ondernemende persoon.


In ondernemerszin ligt er in de voormalige gemeente Zijpe een geschiedenis van melkveehouders en coöperaties. En dit zie je nog terug in de mentaliteit, de competitie als drijvende kracht en de eensgezindheid én, daar waar nodig, een helpende hand om samen verder te kunnen bouwen.

 

Wat is je mooiste plekje in ’t Zand?

Achter de schuur aan de Bosweg waar ik woon. Daar kijk je onder andere naar Korenmolen de Hoop en in het voorjaar kleuren de velden prachtig. Verder is er heel veel lucht om naar te kijken.

 

Wat is je mooiste herinnering?

Het weekend naar Parijs met mijn meissie. Op de bonnefooi zijn we met de auto heen en weer gereden en in een paar dagen tijd hebben we de stad doorleefd en gezien. Prachtig!

 

Waar kan je o.a. van genieten?

Op de mountainbike langs de verschillende kustplaatsen en dan fietsend over de Hondsbossche Zeewering met het uitzicht op het strand en de zee. En op vakantie met het gezin in de camper naar Texel is ook machtig mooi. Een kleine rit, een korte cruise en je komt op een eiland met een andere sfeer en energie.

Samen met vrienden eten en borrelen is een rijkdom, net als het jaarlijkse campingweekend in onze achtertuin met vrienden. Ondertussen tradities waar ik naar uitkijk.

 

Wat mist ’t Zand?

Een aanhoudende winter, maar graag wel nadat de lelies zijn geoogst. Ik mis de winters waar je op de schaats vele kilometers kon maken met onderweg de koek en zopies. Daarvoor moet je nu dus vaker naar Alkmaar gaan en sinds kort mag ik daar, onder de vlag van Margreet Ligthart van het Zwanenwater, schaatsles geven aan de jeugd. Mooi om te zien dat er dan ook weer veel jeugdige Zandtemers zijn die schaatsles komen volgen.

 

Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken?

Een heldere, stille zomernacht met vuurkorf én, vooruit dan maar, ook een goeie fles Riojawijn erbij.

 

Als ik aan ’t Zand denk, dan…

Dan zie ik het kanaal met de karakteristieke vlotbrug. De kustlijn en kleurrijke voorjaarsbloeiers.

 

Mijn antwoord op de vraag van Frank Konijn:

Als ik een onbeperkt budget had welke act zou ik dan graag zien bij Zandstock?

Herinneringen zijn onbetaalbaar, maar als ik een herhaling van zetten mag doen dan een concert net als in het Gelredome van 15 jaar geleden met mijn kameraden: Metallica!

 

De pen gaat naar Zandtemer… omdat?

Ik geef de pen door aan mijn goeie buurman van de Bosweg en ondertussen verre goeie vriend aan de Korte Belkmerweg: Tim van der Salm. Mooi om te zien wat hij daar allemaal onderneemt en ik ben benieuwd naar zijn antwoorden.

 

Deze Zandtemer zou ik graag de volgende vraag willen stellen: 

Welke motorroute staat bij jou op nummer één om nog eens te rijden?

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info