De Pen is bij… Tineke Schilder-Bruin

In deze rubriek leveren we de pen om de twee weken af bij een Zandtemer. Deze keer is de pen bij… Tineke Schilder-Bruin. 

 

“Ik ben geboren op 28 augustus 1953 in Langedijk. Daar heb ik de lagere school bezocht. De Heilig Hart School, een echte meisjesschool. Het was dan ook heel spannend als je een briefje naar de jongensschool mocht brengen. Daarna heb ik het Petrus Canisius Lyceum in Alkmaar bezocht. Een grote overgang van een dorpsschool naar een leerfabriek ( toen al). In de middelbare schooltijd begon ook het uitgaanswerk. Naar Alkmaar, Heerhugowaard, Bergen en Langedijk waar toen nog allemaal bekende bands kwamen (Q 65, Earth And Fire, The Shoes, The Tea Set enz.) In Bergen kwam ik ook Laus Schilder uit Alkmaar tegen en daarmee begon ook mijn kennismaking met ’t Zand.”

 

Vragen en antwoorden

Hoe lang ben je al Zandtemer?

Toen ik verkering kreeg met Laus gingen we op een zondag een keer op bezoek bij de tantes of eigenlijk oudtantes, Agie en Betje Schilder. Zij woonden in ’t Zand in een huis waar zij voorheen een kruidenierswinkeltje in hadden. Ik was nog nooit in ’t Zand geweest en toen Laus zei dat hij het misschien wel leuk zou vinden om nog eens in dat huis van de tantes te gaan wonen dacht ik even: dan niet met mij. Dat is echter heel anders gelopen. De tantes gingen als een van de eerste bewoners naar de Zandstee en Laus sloeg aan het verbouwen en eind van het verhaal is dat wij in 1973 trouwden en daar gingen wonen en dat doen we nog steeds met plezier.

 

Wat bevalt je aan ’t Zand?

Het feit dat er veel mensen wonen die er ieder op hun eigen manier alles aan doen om ’t Zand een levendig dorp te houden. Daar is veel inzet en inventiviteit voor nodig, vooral in deze tijd van bezuinigingen. Voor mij heeft, om me echt thuis te gaan voelen in ’t Zand, het lid worden van tafeltennisvereniging DOKO, goed gewerkt. Daar leerde ik fijne mensen kennen en hoe je een club goed kunt besturen.

 

Wat is je mooiste plekje in ’t Zand?

Het doorkijkje van de Keinsmerweg gezien vanaf de kop van de vijver en dan liefst met mooi weer, de fontein in werking en de lompe bloembakken dan even weggedacht of vervangen door een wat vriendelijker soort.

 

Wat is je mooiste herinnering?

Dat is moeilijk aan te geven. Ik heb veel mooie herinneringen op allerlei gebied, maar mijn huwelijk met Laus, de komst van Ivan, Victor en Laura en daarna de kleinkinderen zijn wel de belangrijkste.

 

Waar kun je o.a. van genieten?

Gewoon kleine dingen. Koffie drinken met iets lekkers erbij. Heerlijk nog even lezen in bed vooral met slecht weer. Iemand tegenkomen die je lang niet gezien hebt en dan weer bijpraten. Als mensen je vriendelijk gedag zeggen. Fietsen met lekker weer in onze mooie omgeving enz. Waar ik ook heel erg van kan genieten is het sluiten van een huwelijk tussen twee superverliefde mensen en heel bijzonder is het als dat je eigen kinderen zijn en mensen die je goed kent.

 

Wat mist ’t Zand?

Goed openbaar vervoer. Toen wij hier kwamen wonen kon je rechtstreeks naar Alkmaar en Den Helder en dat duurde niet langer dan respectievelijk 40 en 30 minuten. Naar Schagen kwam er later (mede door de inzet van mevr. Meulman) een prima verbinding, maar nu duurt het allemaal heel lang of het kan helemaal niet meer. De eerlijkheid gebied wel op te merken dat er nu veel meer mensen eigen vervoer hebben dan in de zeventiger jaren. Verder zou ik graag wat meer variatie in het openbaar groen zien. Er wordt vaak mooi groen weggehaald en standaard groen voor in de plaats gezet of soms helemaal niets. Gelukkig hebben we een actieve dorpsraad en zakenclub die ervoor gezorgd hebben dat ‘het centrum’ er goed aangekleed uitziet.

 

Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken?

Uiteraard liever niet, maar als de nood aan de man is sta ik zo naast mijn bed.

 

Als ik aan ’t Zand denk, dan…

Denk ik aan een dorp wat ik helemaal niet kende, ook niet het idee had er te gaan wonen en waarvan ik nu blij ben als ik de kerktoren weer in zicht heb na een verblijf elders.

 

De pen gaat naar Zandtemer… omdat?

Naar Nelly de Groot, gewoon omdat het een fijn mens is die zich op vele manieren voor ’t Zand heeft ingezet.

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info