Laurens Moreno Ensemble in de kerk van ‘t Zand

Laurens Moreno Ensemble in de kerk van ‘t Zand op donderdag 12 november 2020
Tournee Boedapest Boulevard 2020, Lage strijkers, een nieuw geluid

De traditionele, rijke Hongaarse zigeunermuziek, in een bezetting die garant staat voor een warme klank: gespeeld met twee altviolen, een cymbaal en een contrabas. Op de tournee Boedapest Boulevard 2020 brengt het Laurens Moreno Ensemble eigen interpretaties van soms eeuwenoude liederen.

Altvioliste Laurens Moreno hoorde lang geleden Hongaarse zigeunermuziek op een oude opwindgrammofoon en raakte direct gefascineerd. Ze studeerde aan het conservatorium bij Esther Apituley en speelde samen met onder anderen Nello Mirando en beeldend kunstenaar (en violist) Armando.

 

Ze verdiept zich in dit onmetelijke repertoire, de uit het leven gegrepen liederen en de vurige speelstijl van de Roma-muziek, vooral zoals die is ontstaan rondom Boedapest. Graag wil ze de altviool hierin een eigen stem en een grotere rol geven. Ze put daarbij uit muziek die van generatie op generatie op het gehoor wordt doorgegeven.

 

Tijdens haar avontuurlijke zoektocht naar de bron van de zigeunerklanken ontmoette Laurens de in Boedapest opgegroeide cimbalist Bandi Váradi, die bekend is om zijn delicate speelstijl. Met hem vormt ze een vast duo, dat voor deze tournee wordt versterkt door Bandi’s zoon Bandika Váradi, een begaafde contrabassist, en de fantastische altviolist István Ruszó.
Ze nemen een antieke cymbaal en een oude grammofoon mee. De bijzondere klanken nemen de toeschouwers mee naar vervlogen tijden, maar tonen ook aan dat deze muziek nog altijd springlevend is.

Het Laurens Moreno Ensemble is een uniek ensemble dat een vissersdorpje aan het IJsselmeer – Laurens is geboren en getogen in Durgerdam – met Boedapest aan de Donau verenigt.

– Het Laurens Moreno Ensemble: Laurens Moreno (altviool) – István Ruszó (altviool) – Bandi Váradi (cymbaal) – Bandika Váradi (contrabas)
– Hongaarse zigeunermuziek
– Donderdag 12 november 2020, Aanvang: 20:15
– Kerk, Keinsmerweg 3, 1756 AE t Zand (NH)
– Entree: € 15,-/ kinderen t/m 11 jaar: € 5,-
Meer informatie, ook over het coronaprotocol: www.laurensmoreno.com
Kaartjes zijn alleen online te bestellen, via info@laurensmoreno.com
Vanwege de coronasituatie geen kaartverkoop aan de deur

 

FOTO’S: Marina Marinkovic

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info