Mijn beleving van de maand december

MIJN BELEVING VAN DE MAAND DECEMBER
Door Gerard Schagen

De decembermaand, hij snelt voorbij voordat ik het weet zijn we al over de helft.

Inmiddels hebben we Noortje Deutekom kunnen bewonderen met leuke en interessante interviews en verhalen vanuit Qatar en niet alleen voor het jeugdjournaal.

Het voetbal gaat door maar Oranje moet afhaken via strafschoppen na een tumultueuze wedstrijd tegen uiteindelijk wereldkampioen Argentinië met de  Godheid Messi in hun midden. Was het weer de hand van God, net als bij Maradonna, die handsbal die de hele wereld heeft gezien behalve de warrige Spaanse scheidsrechter, hij gaf liefst 19 gele kaarten. In Spanje mag je niet aan Messi komen, waar deze dankbaar gebruik van maakte door vele vrije trappen te versieren.
Ik had het even gehad met deze magistrale voetballer maar genoot daarna weer van zijn weergaloze acties.

Nederland naar huis, dan Marokko maar? Met veel Nederlandse inbreng. Zij worden strijdend vierde en de rust keert terug op straat want Marokkaanse fans (???) vierden feest via vernielingen.
Messi en de zijnen pakken de titel. Net als Nederland strandde Frankrijk na strafschoppen, na een spannende finale.

Inmiddels heeft koning Winter zijn intrede gedaan met stralend mooi weer wat een ijsvloer oplevert die glanst als spiegel. Uiteindelijk kan er ook geschaatst worden en is er volop activiteit bij Land van Buur zoals de traditionele warme chocolademelk.
Dit gaat wel gepaard met ijzig gladde straten. Met mijn rollator, die ook af en toe een slippertje maakte, naar de Spar.
Helaas is de ijspret van korte duur en haalt de Kerst niet.

Nu ik het toch over schaatsen heb: “Je moet diep gaan” zei een kenner en pardoes reed hij in een wak.

Al lezend kwam ik een leuk artikeltje tegen.

We hebben het altijd maar over de Elfstedentocht maar eeuwen geleden bestond er al een Twaalfstedentocht die maar twee keer gereden werd. In 1676, 4 Zaankanters reden de tocht uit, en 29 december 1822 waren dat de broers Klaas en Willem Oostindië die 24 uur en 15 minuten nodig hadden voor de tocht van zo’n 300 km. Deze Twaalfstedentocht was niet in Friesland maar in Noord-Holland en voerde langs Haarlem, Amsterdam,  Weesp, Naarden, Muiden, Monnickendam, Edam, Purmerend, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik en Alkmaar. Ik denk dan, wat voor schaatsen hadden die mensen??

Ik heb zo mijn twijfels bij de rekenmeesters van E.U. We moeten allemaal mee gaan betalen aan de uitstoot van CO2, ook de mensen met een kleine beurs. Echter, deze zullen worden geholpen bij de aanschaf van een warmtepomp of elektrische auto. Geweldig toch!!!!

De ruimte is ver weg. Daar zitten Russen en Amerikanen gebroederlijk samen in een ruimtestation. Om 2 Russen te redden, die niet terug konden naar moeder aarde vanwege een lekkage, wordt gezamenlijk een reddingsplan gemaakt en uitgevoerd. Waarom kan dit in de ruimte wel en op aarde niet???

Inmiddels is ook de jaarlijkse uitgave “ ’t Zand in Zicht” weer op de mat gevallen. Voor het eerst maken we kennis met de ambitieuze plannen van 3 Zandtemer ondernemers om een businesspark met 66 bedrijfsruimtes te realiseren.
Er schijnt gelijk al veel belangstelling te zijn. Meer bedrijvigheid is alleen maar goed voor ons dorp.

En wie kent ze nog? Kim en Lotje Dekker. De redactie wist ze te vinden en wij weten nu waar ze zijn en wat ze doen. Weer heel lezenswaardig allemaal.

De Kerstdagen komen er aan. Vooral donkere dagen, niet direct uitnodigend voor een lichtjeswandeling. Dus  doet de huiselijke gezelligheid veel goed.

In december viel in mijn achtertuin 70 mm regen in 10 dagen. Dat is na de natte november onder het gemiddelde.
Over heel 2022 viel er 947 mm neerslag in 112 dagen. Dat is ongeveer gelijk aan het gemiddelde.

Zo loopt 2022 ten einde, een roerig jaar op allerlei fronten, laten we hopen op verbetering in 2023. Dat men meer respect heeft voor elkaar en dat de sociale media gebruikt wordt waar het voor is bedoeld, dus niet schelden en bedreigen….

Wij nemen met veel vreugde en dankbaarheid afscheid van 2022. Op 30 december kreeg ik van de oncoloog te horen dat ik een heel jaar weg mag blijven tot de volgende scan in plaats van een half jaar.

Mede namens Hilke, mijn vrouw, wens ik iedereen een vredig, gelukkig en gezond 2023.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info