Mijn beleving van de maand maart

MIJN BELEVING VAN DE MAAND MAART
Door Gerard Schagen

Maakte ik me vorige maand zorgen om de moeizame start van het verenigingsleven na corona. Een positief geluid komt nu van de WBO, die helder naar de toekomst kijken.

Geweldig om te zien dat ze enthousiast werken aan een nieuwe opzet waarbij ze vooral ook jongeren vanaf 12 jaar willen betrekken en niet schromen er ook experts bij te betrekken.

Er zijn ouderen die wel eens met een scheef oog naar de WBO en de Bayes kijken, dat is een vooroordeel, ze vergeten dat veel huidige, goede bestuursleden, zijn begonnen bij de WBO.

Ik wens de initiatiefnemers veel succes en hoop dat het gaat lukken en vooral de jongste jeugd verantwoording durft te nemen, ouders kunnen hierbij een stimulerende rol vervullen.

Na 3 jaar  eindelijk weer naar de Lentetuin in Breezand. De nieuwe opzet vond ik heel mooi, veel afwisseling en ruime paden. De meningen zijn echter verdeeld. Smaken verschillen nu eenmaal. In ieder geval was het weer één grote kleurenpracht.

 

Het NHD van zaterdag 11 maart: Voorpagina: “Actie, Boos, Bozer Boost”.

Pag. 2: “Grensoverschrijdend gedrag bij NOS” Alle mannen voelen zich schuldig.

Pag. 3: “Geweld in Jeugdzorg overspoeld. Natte onderbroek in mond en slaag”.

Pag. 4/5: “Ruim baan voor foute vrijwilliger”.

Pag. 6: Rutte biedt excuses aan over reactie rapport Groningen maar doet nog niets”.

Pag. 7: “Drie jaar cel voor verkrachting”.

Pag. 8: “Harde klappen Europese banken”.

Pag. 9: “Zorgmedewerkers die stelen kunnen makkelijk weer in de zorg werken”.

Zo begint dus het weekend, veel negatieviteit. Gelukkig heeft het succesvolle jeugdelftal van AZ liefst 9 spelers uit de regio en verslaat Barcelona en Real Madrid Goed nieuws dus!!!

15 maart; Tijd om te stemmen; oei, dat wordt nog moeilijk. Als je al die kandidatenlijsten doorneemt valt op dat de kop van Noord Holland maar mondjesmaat vertegenwoordigd is op verkiesbare plaatsen. De randstad en ook ’t Gooi zijn juist over vertegenwoordigd. Dat zijn meestal mensen die denken dat boven Alkmaar de wereld op houdt. Maar ik ben toch maar aan het kleuren geslagen.

De volgende dag lees en hoor je van de daverende overwinning van BBB. Die Caroline is recht voor haar raap en gebruikt geen wollige taal. Dat blijkt de kiezer gemist te hebben.

In ieder geval is Den Haag behoorlijk wakker geschud en zal er mogelijk een andere wind gaan waaien.

Aan Caroline zal het niet liggen, niks afwachten en nog even bekijken. Gelijk ging ze koffie drinken met Rutte, en daar werd niet geknuffeld, zoals ze het zelf zei. Ook gaat ze al op bezoek bij de Europese Unie. Geen woorden maar daden dus.

Daar zaten ze dan, 50 uitverkorenen uit ’t Zand. Ze vulden een heel vak en gingen op jacht naar de miljoenen. En jawel, ’t Zand werd op de kaart gezet. Wil Deutekom won 2 fietsen en kreeg de  schijnwerpers nadrukkelijk op zich gericht. Schuin achter haar zat Lisette Blokker. Zij wist na veel spanning zelfs de laatste twee te bereiken. Heel dicht bij Linda gekomen nam ze geen risico, drukte tijdig op de knop en ging blij terug naar postcode 1756. Uit de verhalen blijkt dat iedereen enorm heeft genoten. De heerlijke lunch en dan opstaan en juichen voor Linda. En dan die busreis, dat moet een soort schoolreisje zijn geweest. Het  allerbelangrijkste is wel dat ‘t Zand er 2 BN’ers bij heeft.

De thuisblijvers aanschouwden dit achterover leunend voor De TV met een kop koffie of een borrel.

 

Ik las een interessant stukje over een biologische boer aan de rand van een natuurgebied. Hij heeft een weidevogelpoel aangelegd en heeft zijn bedrijf veranderd in een bosboerderij, er loopt zelfs een wandelroute door de weilanden en langs de vennen.

Natuur en boerenbedrijf gaan hier uitstekend samen. Misschien moet men vanuit Den Haag daar ook eens een wandeling gaan maken.

 

Dan is ons land toch diep gezonken, als ziekenhuispersoneel hun patiënten in de steek laat om demonstratief te vragen om betere werkomstandigheden en salaris. En onze landsbaas maar roepen dat ons mooie land de beste zorg heeft van Europa.

Dat is alleen maar de verdienste van de mensen die nu de straat op gaan. Ik heb genoeg ziekenhuis van binnen gezien om te weten hoe gedreven en betrokken dat personeel is. De patiënt staat op nr. 1. De overheid wijst naar de zorgverzekeraar en die wijst weert naar de overheid. Daar zitten 2 bewindslieden die zelf uit de zorg komen uit een leidende functie en niet wetende wat er op de werkvloer leeft. Inmiddels loopt het personeel weg, elders is veel makkelijker gld te verdienen. Het is 5 over 12 geweest. Hoeveel jaren wordt er al niet gepraat om de bureaucratie te verminderen??

 

Je zou het niet zeggen, maar de lente dient zich aan. Tijd om de jeu de boules-ballen op te poetsen. Tijd ook voor de jaarvergadering. Dit keer met gebak vanwege het 15jarig bestaan, wat vanwege corona is uitgesteld, 17 jaar dus.

Geweldig toch als je een bestuurslid hebt die dit heerlijke gebak zelf maakt. Zij mag wat mij betreft nog jaren blijven. Blijven doen niet voorzitter van het eerste uur Rudolf Boersma, die zijn sleutelbos overdroeg aan Willem Jeninga. Ook Peter Tesselaar was er 17 geleden al bij, zijn plaats wordt ingenomen door Peter Clemens. De vereniging kan trots zijn op Rudolf en Peter T, zij hebben de club en vooral de accommodatie gemaakt tot wat het nu is.

Duidelijk werd wel dat er best nog wat leden bij kunnen. Dat het gezellig is weet ik uit ervaring.

 

Het nieuwe toverwoord is “kunstmatige intelligentie”. De computer gaat steeds meer van ons overnemen. Nadenken hoeft straks niet meer. Een heel gevaarlijke ontwikkeling die we niet moeten willen.

 

Op de bijeenkomst over de toekomst van ons kerkgebouw waren liefst zo’n 100 belangstellenden, een bewijs dat het leeft in het dorp. Zelf was ik er niet, geen puf meer, ouderdom? Er kwamen diverse suggestie naar voren. De dorpsraad en experts gaan de haalbaarheid onderzoeken. In Den Haag zou dit jaren duren maar onze dorpsraad hoopt voor juli al een selectie aan de Zandtemers voor te leggen.

 

Je kunt er niet omheen, allerlei mysterieuze figuren komen langs op tzand.info, allemaal met een mistig verhaal.

Die mist zal pas optrekken in De Jonge Prins als de tonelisten van EMM  het raadsel voor u gaan oplossen. Heel leuk gevonden deze reclame, dat moet de nieuwsgierige mens toch voor de TV vandaan weten te halen..

 

Dat was wel even schrikken, twee brandweerwagens, politie met zwaailicht in de straat. Het was een schoorsteenbrand die gelukkig tijdig kon worden bedwongen.

 

Maart was extreem nat met 113 mm in 22 dagen tegen een gemiddelde van 58 mm in 10 dagen. In mijn achtertuin was het alleen in 2008 natter, 129 mm in 22 dagen

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info