Mijn Beleving van de maand oktober

MIJN BELEVING VAN DE MAAND OKTOBER
Door Gerard Schagen

Je hoopte het er niet meer over te hebben, helaas Corona dendert als een vloedgolf over ons heen.
Het duo Rutte de Jonge bezwijkt onder de druk van buitenaf. Mondkapjes worden geadviseerd. “Het moet dan maar”, het klinkt niet erg overtuigend maar wordt wel overal massaal opgevolgd.
Voetbal zonder publiek, ook bij onze eigen club, zelfs bij de jongste jeugd zijn ouders niet meer welkom.
Het betaald voetbal was op de goede weg maar werd teruggefloten. Wel gezang van 600 kerkgangers in Staphorst, ook hier werd gelukkig ingegrepen. Ik geloof ook niet dat de Heer echt trots was op de Staphorsters.

De stint mag nog steeds niet de weg op, de nieuwe variant heet BSO-bus, er staan er zo’n 1000 te wachten op het startsein. Alle lichten staan op groen, er ontbreekt nog één handtekening, leve de bureaucratie…. Het personeel is ontslagen en een faillissement dreigt. Straks gaat iemand die een doorstart maakt met de winst strijken.
Het begon met een drama en dat is het na 2 jaar nog steeds.

De media springt er op en zie; de bewindsvrouw komt gelijk met de toezegging: “De BSO mag binnenkort de weg op, maar wat is binnenkort???

De telefoon gaat, het is de Spar. “We hebben uw portemonnee gevonden….” Ik wordt ontzettend kwaad op mezelf, zo stom, “sukkel, je weet dat je handen niet te vertrouwen zijn” Opgelucht ook.
Spoorslags naar de Spar en de knip nu veilig opgeborgen.
De eerlijke vinder is een dame. Ik hoop dat ze dit leest want ik ben haar heel dankbaar…..

Wat een mooi verhaal in de krant. Hoe Bep (95) en Adri (88) nog steeds naar de fitness gaan.
Ik weet nog dat Bep, ze was toen nog maar 92, kwam kijken bij Dynamic Tennis.
Het leek haar wel wat.. Ons dringend advies was om het niet te doen. De overredingskracht van fitnessbaas Hans van Stralen was nodig om haar te overtuigen.

“Corona-kermis” zo gaat onze kermis 2020 de boeken in.
Traditie is de voetbal, het zou een kermiswedstrijd zonder publiek worden, wat denk je? De wedstrijd werd afgelast, dat is ook een unicum met kermis
Gezellig druk, niet te. 1,5 m? nohhh het kan er mee door. De jeugd had plezier en dat sloeg over op de kermisexploitanten, een lekker sfeertje.
Het was ook de kermis van de handgel, overal stond wel een flesje. (zie de foto’s). Werd het gebruikt? Nohhh net an hoor….
Het werd maandag. Mooi dravers-weer. Helaas geen tientallen keren “Klaar maken, op uw plaatsen….” Het bleef stil op de Keinsmerweg
Wel feest in De Jonge Prins, volgens ingewijden was het op het randje, maar wat wil je!!!

Dinsdag, de laatste kermisgeluiden sterven weg. Rutte en De Jonge vullen het scherm, de regels worden drastisch aangescherpt. Geen kermis meer….
’t Zand had geluk, maar pech voor Petten.

 

Ja nieuwe regels, ze zijn hard nodig, het toezicht zal ook strenger worden, mondkapjes min of meer verplicht. Ook bij de Spar nu mensen met alleen de ogen zichtbaar, het wordt er niet gezelliger op.
Laten we dat maar op de koop toe nemen, éénmaal buiten kunnen we weer lachen maar niet te dichtbij….
Maar weten de regelgevers zelf wel waar ze mee bezig zijn? de chaos is groot, mensen snappen het niet, wat mag nu wel en wat niet??
Het begon al bij de start, hoe dom kan je zijn: Dinsdag 19.00 uur werd gezegd dat de volgende dag alle cafés en restaurants om 22.00 uur dicht moeten. Je hoeft niet te raden wat er toen gebeurde, uit de hand gelopen feesten tot de laatste minuut.
Hoe anders was dat in maart. Een half uur van tevoren kreeg men te horen dat men 18.00 uur moest sluiten: “Laat die hete soep maar staan, wegwezen want de politie loert…”
Buiten fitnessen met een groep, 1,5m afstand, verboden, zoek maar een groot lokaal, niet te geloven toch???
Waar blijft de daadkracht van ons kabinet, alles wordt vooruit geschoven. Sneltesten zijn al goedgekeurd, ja, maar we wachten toch nog maar even af. Inmiddels zijn er particulieren ingesprongen, binnen een half uur heb je de uitslag. Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar dat is niet leuk meer.

O ja, die mondkapjes, de meeste mensen gebruiken wegwerp-kapjes. In Anna Paulowna werd dat wel erg letterlijk genomen, een hardloopster viste er 18 op langs de straat. Helaas gebeurt het in
’t Zand ook al. Ook worden ze door de wc gespoeld tot groot verdriet van de mensen bij de waterzuivering. Als je ze direct kwijt wil zit er in elke afvalbak een zijklepje voor klein afval, geen pas voor nodig.

Goed, dat hoofdstuk hebben we gehad, laten we het nu hebben over die gestolen witte minicar.
Gestolen in ’t Zand, elders gesnapt, maar hij was nu grijs. De oplettende voorbijganger zag een pot verf staan bij de mini en sloeg alarm, foutje bedankt…

Zo kwam ik ook een berichtje tegen over de eerste rol Wc-papier in 1879. Goed te gebruiken, maar er zaten nog wel hier en daar houtsplinters in, niet echt prettig… In 1932 was het Wc-papier splintervij.

Heb de nieuwsbrieven van Ouderenvereniging Zijpe rond gebracht, nou nieuws??? Het enige nieuws was dat alle activiteiten zijn afgelast. Dat is pijnlijk, want de mensen kijken er naar uit.
Een tip voor mijn mede-senioren: Als lid van OVZ krijg je korting bij fitness en zwemmen.
Een bezoekje aan de website www.ouderenverenigingzijpe.nl is zeker de moeit waard.
Ook voor deze club zullen betere tijden komen waarin de schade kan worden ingehaald.

Het is 23 oktober, waarom heb ik ineens zo’n lekkere trek?, wil ik iets verrassends. Het avontuur lonkt…. Ik kijk in mijn agenda ”Vrijdag 23 oktober Hap Stap Trap” Het raadsel is opgelost.
Avontuur, waar gaan we heen, voorgerecht, hoofdgerecht, toetje. Hoe gaat het smaken? Wie gaan we ontmoeten? Ook hier weer een jaar wachten. Nu maar rode kool met een bal gehakt, ook lekker….

Wat een heftig maar ook mooi vervolgverhaal van Nadine Opgelder in haar column “Letters in het Zand” (zie onder de knop home) Omgaan met corona in je gezin. Hoe je boos bent maar ook positief blijft, het gezellig houdt. Je zit in het schuitje, dan moet je mee. Je werd niet down van dit verhaal, maar je wordt wel voorzichtiger.
Dan moet ik even denken aan Toos en Henk. Dat Henk zegt: De klok een uur achteruit? Dan duurt 2020 nog een uur langer….” Ja konden we in dit geval de klok maar een half jaar vooruit zetten.

Hier en daar worden in ’t Zand flyers verspreidt waarin we worden opgeroepen niet meer bang te zijn voor Covid 19, het stelt allemaal niet veel voor. Met andere woorden “Pak je normale leven weer op en lap de regels aan je laars”. En dat terwijl in je omgeving wel degelijk besmettingen voor komen.
Als ik zo’n folderverspreider tegen zou komen zou ik hem vragen of hij wel eens in een ziekenhuis heeft rond gekeken. Hij zou niet begrijpend zijn schouders ophalen.
Vervolgens vraag ik wat hij wil als hij bv ineens hartproblemen krijgt. Hij zou me in de reden vallen en zeggen: “Die kans is heel klein”. Maar wat als je straks een ongeluk krijgt en de ambulance rijdt met jou het halve land door omdat de ziekenhuizen vol zijn? Hij zou weer zeggen “Die kans is heel klein” de egoïst.
Einde gesprek want deze mensen leven in een andere wereld en willen niet zien wat er om hen heen gebeurt.
Laten wij ons alstublieft wel aan de regels houden, ook al zijn ze niet altijd even duidelijk.

Even gloorde er hoop voor het zorgpersoneel. Een lid van de C.U. liet haar Christelijke hart spreken en stemde voor een structurele loonsverhoging.
Helaas werd ze per omgaande teruggefloten. “Je heb je vast vergist”.
Er was een meerderheid vóór maar het kabinet legt het naast zich neer. “Deze mensen verdienen al genoeg!!!!”
Daarom gaan dus steeds meer mensen de zorg verlaten en kiezen voor een betere baan met minder stress. En wanneer komt die bonus nu eens…. Werken in de zorg is eigenlijk een roeping. Wat een inzet en wat een emotie, ook nu weer tijdens de tweede golf.

Oktober was een extreem natte maand. In mijn achtertuin viel 222 mm water, het gemiddelde ligt op 117 mm. In 2018 viel slechts 27 mm in 2012 211. Het was 21 dagen nat, ook veel.

Ik wil deze maand toch weer positief afsluiten.
Op mijn wandeling kwam ik eerst paddenstoelen tegen, heel gewoon om deze tijd. Daarna stond er ineens een kabouter onder een boom. Vriendelijk zei hij met een klein stemmetje: “Aan de loop meneer? Houdt vol hé”.
Kom ik thuis, zit er een kabouter voor het hek, hij wil naar binnen.. Ik laat hem kennismaken Wouter, die al ruim 30 jaar onze tuin beheert zonder ooit een vinger uit te steken. Hij was de grote vriend van onze kleinkinderen, ze hebben allemaal wel met hem geknuffeld en gezoend. Nog steeds is hij een stralend middelpunt.
Zijn er nog meer kabouterbewegingen in het dorp? dan is het wel leuk om te weten.

Als u wilt reageren, mijn nieuwe e-mailadres is gerardhilke@gmail.com

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info