Mijn Beleving van de maand december

MIJN BELEVING VAN DE MAAND DECEMBER
Door Gerard Schagen

5 december: Zie de maan schijnt, ja het is helder en hij schijnt inderdaad door de bomen. En jawel hoor, ondanks alles, het heerlijk avondje is gekomen.

En de stoomboot, zie ginds?? Nee hoor en zijn knecht staat niet te lachen, of toch wel….

Op een filmpje zie ik een vrolijk stel in een camper. Sinterklaas gaat met zijn tijd mee en kiest voor jonge vrouwen aan zijn zijde. Ze betrekken een zolder in een boerderij nabij ’t Zand, daarna gaan ze koopjes jagen in het dorp. Bij de plaatselijke bakker bestellen en proeven ze chocoladeletters.

Achter de toonbank de kleine grote stimulator achter het St Nicolaascomité, dat ook heeft gezorgd voor het betreffende filmpje op ‘t Zand info.

 

6 december: Ik loop mijn rondje en zie; de Sint heeft zijn hielen nog niet gelicht of je ziet al diverse mensen met snoeren uit de tis halen, lampjes verwisselen en zelfs op  steigers klimmen om zo licht te brengen in deze extra donkere dagen. Ook de kaartenstroom komt eerder op gang dan andere jaren.

De onderzoekscommissie heeft gesproken. De fraudesoap is nog dramatischer dan ik dacht, het hele overheidsapparaat heeft gefaald het kabinet incluis. Renske Leijten en Pieter Omtzigt, plus een journalist van Trouw moesten de noodklok wel heel hard en lang luiden voordat ze eindelijk werden gehoord. Het rapport was vernietigend, beterschap werd beloofd….. Helaas, enkele weken later vielen er bij sommige slachtoffers toch nog aanmaningen door de bus.

Hoe moet dat straks met de verkiezingen, hoe ver staan de politici van de werkelijkheid af?? Ik weet het niet en snap het niet, welk hokje moet ik straks rood maken??. Het laatste nieuws is dat alle gedupeerden binnen 4 maanden € 30.000,– krijgen en ja, hoe is het mogelijk… Als het teveel is hoeven ze niets terug te betalen.

Je zag het aankomen, het was eigenlijk al te laat. Rutte ging in zijn torentje zitten en deed de deur op slot. Hij was ontevreden over hoe sommige mensen, waaronder de steelpanmuzikanten, met de regels omgaan.

Conclusie: “Nederland gaat op slot…..” Mede door Black Friday-publiek, dat naast koopjes ook corona mee naar huis nam. Gevolg is dat zorgpersoneel met de Kerst mag overwerken omdat de cijfers maar blijven stijgen. Het wordt dus een stille Kerst, maar wordt alstublieft niet chagrijnig, je moet zelfs blijven lachen….

 

Ik heb gelezen dat lachen heel  gezond is, lachen is goed voor het hart en de hersenen en werkt ook  pijnstillend vanwege de aanmaak van endorfine. Endorfine werkt als dominostenen, b.v als iemand in een gezelschap smakelijk begint te lachen, gaan de anderen mee zonder goed te weten wat er nu zo grappig was. Het hoeft niet altijd een schaterlach te zijn, binnenpret is ook goed.

Bijvoorbeeld bij deze:

Over de man die door de woestijn loopt en enorme dorst heeft. Hij komt bij een kraampje en vraagt of ze ook water hebben. “Nee” is het antwoord, “alleen stropdassen” Wanhopig strompelt hij verder en komt bij een restaurant. “Heeft u ook water?” vraagt hij aan de ober. “Jawel” zegt deze, “maar zonder stropdas mag ik u helaas niet toelaten”.

De bel gaat: Een vrijwilligster van de Zonnebloem met een stralende glimlach overhandigd op 1,5 m een luxe uitziende doos. “Fijne Feestdagen” staat er op, “Geniet”. Het is een stol. Een “echte” Slijkerman, ook dat nog. Geweldig dat deze dingen gebeuren, het laat de zon weer schijnen.

 

Later in de maand lees je het heftige verhaal van een vrouw die een tas boodschappen kreeg van haar moeder. Omdat ze een uitkering heeft had ze dit op moeten geven, het bedrag werd dan van haar uitkering afgetrokken, had die moeder eigenlijk wel de kassabon er bij gedaan? Natuurlijk niet, wie doet dat nu, als je iemand iets toe wil stoppen, maar de dochter kreeg wel € 7.000,– boete….

Ja, dan vraag ik me af zijn er mensen met een uitkering die ook een Kerststol van de Zonnebloem hebben gehad, hier zat ook geen kassabon bij. Ik hoop dat de gemeente Schagen wat ruimhartiger is.

De brievenbus rammelt, “  ’t Zand in Zicht” rolt door de bus. Weer een feest om in te lezen.

 

18 december: Gebak in huize Schagen. Na de halfjaarlijkse CT-scan zegt de oncoloog, nog voordat ik kan gaan zitten. “Ik heb weer goed nieuws, alles is rustig, niets te zien”. “Geweldig” zeg ik, ook voordat ik ga zitten. “Vind ik ook” zegt de altijd meelevende arts”.

 

Ook de verenigingen hebben het niet makkelijk. De riemen om mee te roeien zijn heel kort.

Respect dan ook voor handbalver. Geel-Zwart, die bruist van activiteit en niets aan het toeval overlaat. Iedereen mag dan ook weten waar ze mee bezig zijn via t Zand info. Zo zag ik dat ze liefst € 3.472,90 hadden opgehaald met de Grote Clubactie.

Het stimuleert ook de sponsors die stuk oor stuk weer van zich doen spreken en zich aanmelden. Het werkt, als je je maar laat zien.

 

Corona blijft maar om zich heen slaan ook in ‘t Zand, de ziekenhuizen kunnen het bijna niet meer aan. Personeel werkt over en levert verlof in. Grandioos die betrokkenheid, maar is dit vol te houden?? Ongetwijfeld zal de klap komen voor deze gedreven helden.

Hoe zuur is het dan om te lezen dat er bijna 23.000 sollicitanten zijn voor een baan in de zorg en dat het ministerie van Volksgezondheid slechts 10% van deze gemotiveerde mensen aanneemt. Voornaamste reden was dat ze niet de vereiste diploma’s hebben…. Raad je de koekoek. Als je b.v. als stewardess solliciteert heb je uiteraard niet de juiste papieren….

Geef deze mensen een kans, neem ze in opleiding, laat ze hand en span diensten doen. Ik snap hier echt helemaal niets van, doe er wat mee. Ook in de asielzoekerscentra zitten diverse mensen met een medische achtergrond, ze willen graag, beter dan de hele dag duimen draaien.

En dan komt ineens ene meneer van Dissel nog eens olie op het vuur gooien door te beweren dat er in de verpleeg en verzorgingstehuizen zoveel coronagevallen waren omdat het personeel niet goed was opgeleid.  Ho ho meneer van Dissel was het niet zo dat deze instellingen achteraan stonden bij het verstrekken van beschermende middelen, was u daar niet mede verantwoordelijk voor??

 

Wat zit ik nu weer te lezen? Wordt de naam Holland officieel geschrapt? Gaan we voortaan The Netherlands heten? Het zou in het buitenland beter over komen… Is dat wel zo? Komen toeristen niet naar dat pittoreske landje aan de zee vanwege de Hollandse molens, tulpen en klompen?

Hoe mooi klinkt het niet als een volle tribune brult ”Holland, holland, holland” en wat moeten we met “Heel Holland Bakt? ”

Misschien, heel misschien zal The Netherlands het in de zakenwereld beter doen. Ook daar geloof ik niets van want het Hollandse geld stinkt niet en juist Hollandse producten blijven erg gewild. Laat ons dus gewoon Hollanders blijven. The Netherlands klinkt niet, het is ook niet Hollands maar Engels.

 

Kerstmis 2020: Stille Nacht, Stille Dag, zoals alles bijzonder is dit jaar, dus ook Kerstmis. Geen massale diners, brun

ches, enz. Vieren in heel kleine kring, toch wel knus eigenlijk, de zalmrollade smaakt er niet minder om.

Een rondje door ons gezellig verlichte dorp, met diverse prachtige uitschieters. Jammer dat het weer zich niet altijd van de beste kant liet zien, het zij zo… het komt allemaal van boven, zoals de ster in de Korte Bosweg die ons de weg wijst naar….. het dorp? naar betere tijden?

Over licht gesproken, op de kaart van Cordaid stond het volgende gedicht:

Lichtpuntjes
soms zijn ze groot
soms zijn ze klein
je hoeft ze niet te zoeken
jij kunt ook een lichtpuntje zijn
vandaag, morgen, altijd

 

 

Deze maand viel 151 mm regen in 18 dagen met een topdag van 35 mm. Het is boven het  gemiddelde, vorig jaar viel slechts 55 mm.

In 2020 viel 1040 mm neerslag in 144 dagen, iets boven het gemiddelde. Oktober was de natste maand, mei de droogste.

 

31 december 24.00 uur: De kerkklokken luiden, dat is best imponerend….. En dan ineens… breekt het ook in ’t Zand los…. Vuurwerkknallen overstemmen het klokgelui.

Eerlijk gezegd was het wel weer een mooi gezicht als je het siervuurwerk in de lucht uiteen ziet spatten en het was slechts van korte duur, net mooi zo…

Hilke en ik wensen allen vooral een gezond 2021 toe. Ik zou zeggen: Prikken maar……

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info