Mijn Beleving van de maand maart

MIJN BELEVING VAN DE MAAND MAART
Door Gerard Schagen

De maand maart wordt beheerst door het Corona-virus dat wereldwijd om zich heen slaat. Leek het eerst allemaal mee te vallen….. Maar op 12 maart kwam een ingrijpende beslissing van overheid en RIVM: “100 mensen bij elkaar wordt het maximum, geen sportwedstrijden, festivals, enz.
Stef Bos en Ali B besluiten spontaan een straatoptreden te doen, creativiteit wordt noodzaak.

Even genoeg over Corona, maar ik kom er op terug.

Ik zat er met mijn neus bovenop. De presentatie van Stichting Stimulering Dorpsactiviteiten over hoe we het dorpsnieuws in de toekomst tot ons gaan nemen en hoe verenigingen en instanties het gaan brengen. Het moet vooral gebruiksvriendelijk worden. Er staat een plan in de steigers, ziet er goed uit. Voorlopig blijven we De Sportvriend, maar ook ’t Zand.info volgen om alvast te wennen. De handbal werkt op tzand.info al volgens het nieuwe plan. In 2019 werd de Zandtemer website 45.996 keer bezocht. Het volgende streefgetal is 100.000.

Over de Sportvriend gesproken; een opmerkelijk bericht over Adne van Engelen. Na een dag koersen in het Afrikaanse hooggebergte ging het ‘s nachts helemaal mis, het was teveel geweest voor zijn maag, alles kwam er uit, hij werd 3 kg lichter…. Ziet u het voor u, dat kleine manneke 3 kg lichter? Het wordt zo een echt vlieggewicht.

Ik kwam nog een stukje geschiedenis tegen. Kent u hem nog? Ludovicus Boekelandt. Hij was in 1802 leider van een Vlaamse roversbende, werd heel rijk, maar eindigde op het schavot.

Corona of niet de brievenbus blijft klepperen, de postbode zwaait blijmoedig, Jawel een cadeautje van de Postcodeloterij. Een kookboek van Janny v.d Heijden, dat meisje van Heel Holland bakt,
(wat een snoeperd is dat) en dan ook nog een prijs voor alle Zandtemer deelnemers, een koffiecadeaukaart om ergens koffie te drinken met wat lekkers. Verdorie, nu zijn al die koffietenten dicht…
De volgende dag, ze zwaait weer, de postbode. “maak direct kans op €100.000,-, uw unieke wincode is….” Daar trappen we niet in van Stoffelen, net als bij de Staatsloterij zeker UW PRIJS IS € 0,00.

Heel Nederland was er getuige van, ik kreeg kippenvel, werd boos, heel boos. Minister Bruno Bruins trok wit weg, het kleine mannetje leek te krimpen en ineens ging hij onderuit.
Deze man deed de laatste weken zijn stinkende best om het Corona bij te houden en maatregelen te treffen. Hij moest zich in de tweede kamer verantwoorden tegenover politici die alles beter wisten en politieke winst proberen te halen in een urenlang debat. (zonde van de tijd) Vooral een zwart en een blond gekuifde man bleven aanvallen lanceren waarbij de blonde het niet kon laten om de minister te kleineren en beschimpen alsof het een moordenaar was, ze bleven maar doorgaan en je zag de onmacht op het gezicht van de minister voordat hij instortte… Een zwarte bladzijde in de Nederlandse politiek.
Zo, dit moest ik even kwijt…
Gelukkig kwamen al heel snel uit het hele land steun en dankbetuigingen voor Bruno Bruins.
Dan ineens een wonderlijke omslag. Het rechtse kabinet doet een knieval naar links. P vd A-er van Rijn wordt de opvolger van Bruins.

Mijn beleving: Het is maandag 23 maart 19.00 uur. Mark Rutte slingert het de huiskamers in: “Geen sociale contacten tot 1 juni”. Het komt aan als een mokerslag.. Geen Dynamic Tennis, geen fitness, geen jeu de boules, geen voet en handbal enz. Ja, even verwerken realistisch blijven.
Het zij zo, lekker slapen en de volgende morgen vol goede moed naar de Spar. De helft van de boodschappenwagentjes ligt aan de ketting. Binnen rood-witte en groene linten, houdt afstand. Handgel bij de slager voordat je in de vleeswaren gaat graaien, goed bezig denk je dan, maar vervolgens…. De mensen… ze kijken stuurs voor zich uit en zeggen niets. Een grafstemming in de anders zo gezellige Spar. Ook de jongen achter de kassa, nu met zwarte handschoenen, ervaart het zo.
Bij thuiskomst zeg ik tegen Hilke “Hier wordt ik nu echt depri van”. De koffie is op, de zon schijnt, ik ga aan de wandel. Ik loop op het schelpenpad, de stemming slaat om bij het zien van de narcissen van Cees Kooijman, de bloeiende velden van Cor v.d Hulst en het horen van de vogeltjes. Ik kom een paar mensen tegen, ga er met een boog omheen. Er wordt gegroet en een grap gemaakt…. Weg is de depri, zo moeten we juni kunnen halen…..

 

Een nieuw virus verspreidt zich als een olievlek over ons land, sneller dan corona. Toch wordt ik hier heel blij van.. Het is het Beren-virus ofwel de Berenjacht. Zet een beer voor je raam of in de tuin. Ook ’t Zand doet al lekker mee.

 

 

Ik kwam ook ander goed nieuws tegen. Een 23-jarige Britse studente heeft ontdekt dat je van visafval een soort plastic kan maken wat goed bruikbaar is voor verpakking/tasjes van voedingsmiddelen, vleeswaren, enz. deze verpakking kan na gebruik ook nog eens in de groene bak. Nu nog produceren, een bedrijf naast de visafslag??

Ik rijd deze week tafeltje Dekje, ook niet plezierig meer. Je zet de bak met lekkernijen op de stoep, druk op de bel, loop hard weg en zwaai nog even bij de auto. Niet meer even dat praatje wat deze mensen nu zo hard nodig hebben. Het belangrijkste is nu dat ze goede, verantwoorde voeding krijgen.

In mijn achtertuin viel deze maand slechts 33 mm neerslag verdeeld over 8 dagen, dat is behoorlijk beneden het gemiddelde van 55.

Ik wil deze rare maand besluiten met een kleine glimlach.
Dan denk in aan die leraar die aan Thijs vraagt: “Noem 3 beroemde Duitsers van wie de naam met een B begint”. Thijs noemt de voetballers Beckenbauer, Breitner en Bonhoff.
“Heb je dan nooit gehoord van Bach, Beethoven en Brahms?” zegt de leraar. “Invallers interesseren me niet” zegt Thijs tenslotte.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info