Natuurlijk zwemmen? Check de zwemwater-app

De zomer is in al zijn hevigheid losgebroken. En hoe: De temperaturen lopen flink op. Dan is het lekker om een frisse duik te nemen. Het probleem is dat de zon ook voor blauwalg kan zorgen. Gelukkig is er de zwemwater-app.

De temperatuur stijgt en we zoeken graag verkoeling langs het water. Of zelfs in het water. Niets lekkerder dan een koude plons. Maar er is een keerzijde: bij langdurige warme periodes kan de waterkwaliteit veranderen. Waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat waarschuwen ervoor om spontaan een duik te nemen. Waterschappen meten regelmatig de kwaliteit van het water van officiële zwemplekken. In het Noorderkwartier zijn dat er al vele tientallen mogelijkheden. De metingen worden direct opgenomen op www.zwemwater.nl. Verhitte inwoners kunnen hier per locatie zien waar het veilig zwemmen is en welke faciliteiten de locatie biedt.

Zuurstof

Warm weer bevordert allerlei natuurlijke processen in het water. Zo neemt de zuurstofgraad af, met zichtbare en onzichtbare gevolgen voor de waterkwaliteit. Bijvoorbeeld vissterfte. Daarnaast groeit in warmer weer de bacterie blauwalg sneller. En in stilstaand water dat boven de 20 graden komt, voelt de botulisme-bacterie zich prettig. Al deze gevolgen kunnen gezondheidsklachten opleveren voor mens en dier. Helaas is hier weinig aan kunnen doen, behalve wachten op koeler weer. Maar tot die tijd kunnen zwemmers zich wel goed voorbereiden.

Waar kan ik zwemmen?

Een Nederlandse zwemplas inspringen lijkt zo heerlijk. Wie wil weten waar het veilig zwemmen is, kan terecht op www.zwemwater.nl. En voor de spontane zwemmers, die bijvoorbeeld tijdens een fietstochtje een verkwikkende duik willen nemen, is er een zwemwater-app voor Android en iPhone. Met deze app kunnen zwemmers precies zien waar ze in hun buurt met een gerust hart een duik kunt nemen. Daarnaast vertelt de app ook andere handige weetjes, zoals informatie over het aantal parkeerplaatsen, de bereikbaarheid en de aanwezigheid van horecagelegenheden. Via de kaart op de zwemwater-app vindt iedereen snel een veilige buitenzwemplek in de buurt.

Zwemwater-app
Met deze app kunnen zwemmers precies zien waar ze in hun buurt met een gerust hart een duik kunt nemen. Foto: aangeleverd

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info