Peter Tas Schittert als Sportman van het Jaar in de levendige Sportverkiezing 2023 van ’t Zand

In ’t Zand vond recentelijk de sportverkiezing 2023 plaats, een jaarlijks terugkerend evenement waar de sportieve prestaties van lokale helden al in de schijnwerpers worden gezet. Dit jaar werd Peter Tas bekroond tot sportman van het jaar, een eerbetoon aan zijn uitzonderlijke prestaties in ultralopen.

Sportverenigingen en inwoners van ’t Zand worden via e-mail en de lokale website tzand.info uitgenodigd om sporters te nomineren. Uit deze ronde kwamen zes genomineerden naar voren, waaronder de uiteindelijke winnaar Peter Tas.

De stemprocedure kenmerkt zich door een puntensysteem. Elk van de 125 juryleden ontvangt een stembiljet waarop zij punten kunnen toekennen. Dit jaar was de deelname uitzonderlijk hoog, met meer dan 100 geretourneerde stembiljetten.

Dat de sportverkiezing in ’t Zand leeft bleek wel uit een aantal bijzonderheden. Er waren meldingen van illegale stemmen, waaronder dubbele stemmen en zelfs stemmen uit het naburige dorp Callantsoog en zelfs een stem uit Wolvega. Desondanks blijft de integriteit van de verkiezing behouden. De organisatie heeft uiteraard deze dubbele of ongeldige stemmen niet meegenomen in de telling.

Dat de Zandtemmer bevolking sport een warm hart toedraagt kwam tot uiting in de gevarieerde nominaties. Dit waren: Age Nielsen, de bekende lokale supermarkteigenaar en wereldwijd wedstrijdvisser. Hij toont aan dat topsport ook buiten de traditionele arena’s kan plaatsvinden. Daniel Vink, een jeugdig talent in dammen. Hij vertegenwoordigde ’t Zand op zowel het EK als het WK. Nikki Maatje en Senna Lamas, dansdocenten bij Dance Center J&M. Zij  hebben met hun enthousiasme en toewijding een nieuwe jeugdbeweging op dans gebied in het dorp op gang gebracht. Kitesurfers Rick Schakelaar en Merel Bruin toonden hun sportieve kracht en doorzettingsvermogen door extreme weersomstandigheden te trotseren voor een goed doel. En tenslotte, Selco Bos, onder wiens leiderschap het Sparta 1 herenteam naar de topklasse in het zaalvoetbal is gepromoveerd.

Uiteindelijk stonden Senna Lamas en Nikki Maatje van Dance Centre J@M op de derde plaats, gevolgd door damtalent Daniel Vink als runner-up. Maar het was Peter Tas, met zijn indrukwekkende overwinning in de West Coast Challenge, een 60 km ultraloop, die de titel in de wacht sleepte. Een jaar na zijn tweede plaats in dezelfde verkiezing, bewees hij zijn uithoudingsvermogen en toewijding. Eigenschappen die essentieel zijn voor een ultraloper.

Op de foto de genomineerden van de sportverkiezing 2023 met op de voorgrond met beker winnaar Peter Tas.

Foto gemaakt door André Sonderman

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info