Pluviophile

Het wordt een onstabiele zomer zegt Piet P. op de radio. Onstabiel? Piet bedoelt, in zijn woorden, dat tropisch hete dagen afwisselen met helse onweersbuien. Warme dagen met een zwoel karakter met zware regenbuien. Dicht bewolkt en nevelig met hier en daar wat zon. Het lijkt droog te worden. Het lijkt zonnig te gaan worden. Het lijkt misschien te gaan onweren. Journaal geeft waarschuwingen af “blijf vooral binnen” en trekt ze weer in “ga er lekker op uit”. Afbeeldingsresultaten voor onstabiele zomer

Naar mijn idee is het weer in Nederland altijd wat onstabiel, wat onstuimig of juist weer rustig en kalm. Zelf ben ik meestal op geen één weersomstandigheid voorbereid . Niet op die fikse regenbui, die loop ik namelijk altijd net op. Maar ook niet op die tropische dag. De supermarkt is 7 dagen per week over dus barbecueën is altijd nog mogelijk als je zou willen. Moet je wel rekening houden met files op de weg en files voor de kassa. Het er voor over hebben om, terwijl de zon volop schijnt in de rij te staan met de laatste armoedige saucijsjes, opgedoken uit het onderste vak van de vriezer. En een oud wit brood die, als je hem roostert best een beetje op verse gesneden stokbrood lijkt.

Zonnebrand heb ik wel (bijna) altijd in huis. Smeren meiden, blijven smeren draag ik ze iedere keer op. Totdat ik er ’s nachts achter kom dat ik “mijn achterkantje” vergeten ben en in bed moeizaam op mijn Afbeeldingsresultaten voor verbrande huidrug kan draaien om dat mijn schouderbladen dezelfde kleur hebben als die schitterende rode ondergaande zon. Dom, hoeft niet natuurlijk (en kan ook eigenlijk niet meer)

Tuurlijk, ik trek er liefst ook op uit met mooi weer, maar niet in die drukte. Brrrrr nee, daar krijg ik dan weer koude rillingen van. Dus kwam het ook afgelopen weekend dat wij s’ avonds richting kust trokken en ons neer vleide op de strandtent voor een biertje en wat eten. Kids in het zand, vliegers in de lucht, heerlijk. Ja, ik hoop dat tijdens de zomervakantie het weer wel wat stabieler wordt dan Piet voorspelt. Dat je in je achtertuin het getik van mes en vork hoort vanuit andere tuinen, de geur van verschroeit vlees, de grasmaaiers hun werk hoort doen en je was heerlijk droog kan wapperen aan de molen. Dat je niet de ochtend af hoeft te wachten of je een lange broek en dikke jas aan moet of op je flip flops naar buiten kunt huppelen met-zonder jas. ( en er buiten meestal achter komt dat je best wat minder, of toch wat meer kleding aan had moeten doen).

Ja we moeten het gewoon afwachten. En anders, het bos ruikt ook heerlijk na een fikse regenbui. En achter het raam vandaan kijken naar de helse onweersbuien is soms een waar schouwspel. Loop eens met je kind door de regen, lekker plassen stampen en doorweekt worden tot op je onderbroek. Met een beetje mazzel kom je een modderpoeltje tegen waardoor je kan buikschuiven.

Dus, pluk de dag.

Oant Moarn.

p.s. google de titel van dit stukje maar eens mocht je er nog vraagtekens bij hebben.

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info