Reanimatie door omstanders helpt echt

In de gemeente Schagen zijn 450 vrijwilligers die met een AED kunnen werken. Omdat reanimatie door omstanders echt levensreddend kan zijn, ziet gemeente Schagen dit aantal graag stijgen. Nu fasegewijs de kasten worden vervangen, worden gelijktijdig nieuwe vrijwilligers gezocht die willen leren om met de AED te werken en daarmee levens kunnen redden.

“Ik hoop dat er veel hulpverleners bij komen”, zegt wethouder Ben Blonk. “Liever te veel dan te weinig.” De nieuwe kasten werken zonder sleutel (dat scheelt tijd) en zijn 24/7 bereikbaar. Ook is er een handige app voor de vrijwilliger, die bij een oproep meteen op een buurtkaart kan zien waar de AED hangt en waar het slachtoffer is.

Frank Riedijk van de Veiligheidsregio kwam vrijdagavond 19 februari aan AED’ers vertellen hoe goed het is dat omstanders direct kunnen reanimeren. In ons land wordt in 85 procent van de gevallen eerst gereanimeerd door omstanders, daarna neemt de ambulancedienst het over. “Die start is het hoogste percentage ter wereld”, zei Riedijk. Hij vertelde dat, dankzij de AED, het aantal overlevenden stijgt. En dat 91 procent van de burgerhulpverleners positief is over hun uitgevoerde reanimatie. Zelfs als die niet tot een overlevende heeft geleid, was er toch een goed gevoel dat het is geprobeerd.

Wie ook wil leren om een AED te bedienen en levens wil redden, kan terecht op www.schagen.nl. Woensdag 16 maart wordt een basiscursus gegeven in Sint Maartensbrug. Aanmelden voor deze cursus kan via hillie.stalinga@hccnet.nl. Wie al met een AED kan werken en vrijwilliger wil worden in Schagen kan zich aanmelden via www.hartslagnu.nl.

 

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info