Terugblik 2019

Wat gaat de tijd toch snel. Dit is al weer mijn 11e jaaroverzicht nadat ik het stokje van Klaas Olieman en Jaap v.d Ploeg overgenomen heb. Het is tevens ook de laatste want de Sportvriend stopt eind juni definitief. We hebben het dit jaar weer warm gehad, maar ook de regen was wel eens spelbreker. De lach en de traan lagen ook nu weer dichtbij elkaar en zo zal het altijd wel blijven.

Zoals gewoonlijk beginnen we weer met de tweede helft van december.

DECEMBER 2018

– Angela van Lang, duizendpoot bij Hv Geel-Zwart, vooral op scheidsrechtergebied, is landelijk 3e geworden in de stemming Clubheld van het jaar. Ze wordt daarom terecht in het zonnetje (bloemetjes) gezet voor de volle tribunes van de dames tegen SEW 2 (21-20)

– Sjaak Schipper en Gré Dignum stoppen na vele jaren met de Parochie-administratie en worden opgevolgd door Theo Kooijman.

– Enkele dagen voor Nieuwjaar wordt ’t Zand ’s nachts rond half 4 opgeschrikt door een paar hevige knallen. Het dreunt wat na en daar blijft het gelukkig bij.

– “ ’t Zand In Zicht” biedt weer veel leesplezier uit het dorp maar ook van dorpsgenoten die naar het buitenland zijn vertrokken en mensen van buiten ’t Zand die hier hun brood verdienen. Ook de puzzel is in trek. Er zijn 250 inzendingen, van de 6 prijzen blijven er 3 in ’t Zand en gaat er 1 naar Anna Paulowna, Schagen en St Maartensvlotbrug.

 

– Jaarwisseling: 31december, de dag van oliebollen bakken of halen bij Blij op de boerderij of de bakker. Aftellen naar 2019 met heel veel en mooi siervuurwerk, een feest om naar te kijken. In de Tureluur gebeurt alles gezamenlijk, klasse….

– De winkel van Johan en Emmy Dignum gaat definitief dicht. Het was meer dan een sigarenmagazijn, velen zullen misgrijpen.

– Studenten-wereldkampioen Adne v Engelen wint ook de Zandtemer Sportverkiezing. De handbaldames en Bart Hoekman worden 2 en 3. Jan-Arie Strooper neemt na liefst 40 jaar afscheid als voorzitter van het Geel-Zwart jeugdbestuur. Door de KNVB wordt Jan-Arie benoemd tot lid van verdienste, dik verdiend… Zijn opvolger is Hans Kooijman. Tijdens de Nieuwjaarsreceptie wordt bekend gemaakt dat Marco Kuut ook volgend jaar weer trainer is (zijn 4e seizoen). Tevens wordt de nieuwe website gelanceerd.

– Weer een Zandtemer wereldkampioen. Hans Dudink kweekt de mooiste kleurkanarie, roodivoor intensief, van de wereld. Hij pakt ook de titel met een stam, 4 op elkaar gelijkende vogels op een rij.

– De Dynamic Tennisafdeling van Gymlust viert haar 10jarig bestaan in het Sportcafé. Er wordt afscheid genomen van Jaap Zweeris, 10 jaar penningmeester. Hij is opgevolgd door Kees Deutekom. Hoewel het een bloeiende en enthousiaste groep is zouden zeker meer Zandtemers lid moeten worden.

– Peter Tesselaar wint het Jan Groot biljarttoernooi.

– Fietsen van Graas wordt gekozen tot ondernemer van het jaar en wint ook de publieksprijs. Vooral de vechtlust en het doorzettingsvermogen van Frank en Susanne na de brand dwingt veel respect af. Inmiddels vordert de bouw van winkel en woonhuis gestaag. De pluim is voor jongerenvereniging WBO. Met een nieuw bestuur worden de meest uiteenlopende activiteiten georganiseerd voor de jeugd.

– Na een geldverslindende actie van de gemeente, die mislukte, lukt het Kabeltex wel en krijgt het Zandtemer buitengebied glasvezel. De volgende stap is de bebouwde kom…

 

– De leerlingen van groep 7/8 van Zandhope broeiden zelf tulpen en delen het resultaat uit aan dankbare bewoners van De Zandstee.

– Peter Tesselaar wint het 31e driebandentoernooi biljart in De Jonge Prins.

– Garage A de Boer is dealer van de 45 km-merken Microcar en Ligier. Ook levert dit garagebedrijf het Auto Onderhoud Plan, een serviceabonnement.

 

– Garagebedrijf Schaap heeft de functie van kentekenloket.nl gekregen. Auto motor en scooter kunnen daar overgeschreven worden, ook als het voertuig elders is gekocht. Vanwege de verwachte toeloop is een nieuwe receptie/administratieruimte gebouwd.

– Peter Hoogeboom en Ruud v.d Berg zijn klaverjaskampioen bij IJsver. Nut en Genoegen

– Kees Boschma uit Petten bij de junioren en Zandtemer Rudolf Boersma bij de senioren zijn winnaar geworden van het 41e Jb Bregman biljarttoernooi. Er wordt met een muzikale hulde afscheid genomen van secretaris Jaap v.d Ploeg, die na 12 jaar het stokje over geeft aan Peter van Kampen.

– “Fietsen van Graas” is feestelijk heropend aan de Irenestraat. Even lijkt het een bloemenwinkel. Over alles is nagedacht. Een winkel/showroom die aanvoelt als een huiskamer en een ruime goed uitgeruste werkplaats. Frank is niet verslagen en gaat de uitdaging aan.

– De Schalmei, ruim 35 jaar parochieblad van ’t Zand gaat op in een gezamenlijk magazine ( “Kerk in zicht”) met Den Helder en Julianadorp maar we zien ook nieuws van Anna Paulowna. Het verschijnt 6 x per jaar.

 

 – A1, E1 en 2 zijn de jeugdkampioenen bij handbelver. Geel-Zwart. Bij volleybalver. The Serve wordt een jeugdteam kampioen van de regio Schagen.

– Dan ligt er zomaar en auto op z’n kop op de N 9, afslag ’t Zand. De bestuurder is gewoon naar huis gewandeld en laat de auto aan de eerlijke vinder. Dat is dan wel de politie.

– De dames 1 van h.v. Geel-Zwart vinden een goede jeugd heel belangrijk. Samen met de coach geven ze een leerzame en speelse clinic aan de jonge garde, met veel succes.

–  Groep 8 van St Jozefschool is 1 van de 10 winnende scholen van de RABO/AZ foodtour 2019. Het thema is, “Jongeren op gezond gewicht”

– De spinningmarathon voor de Bas v.d Goor foundation brengt € 1940,00 op. 50 spinningbikes zijn 3 uur lang volledig bezet. Het zweet vloeit rijkelijk en de voldoening is groot. De opbrengst wordt besteed aan sportkampen voor kinderen met diabetes. Volgend jaar de 5e editie.

– De rommelmarkt van The Serve treft koud maar zonnig weer. De publieke belangstelling valt tegen, toch is men tevreden met het resultaat en daar gaat toch om.

– De dames van The Serve zijn kampioen. Het volleybal gaat weer leven in ’t Zand.

– EMM houdt het spannend met De Muizenval. Het publiek is muisstil.

– Koninginnedag is koud maar droog. De jeugd danst enthousiast de Pasa Pas, ook de kleinste doen dapper mee. Waar elders vrijwilligers moeilijk te vinden zijn lijkt het in ’t Zand geen probleem en krijgt het Oranje comité weer fris en jong bloed.

– Ook de fietstocht van Bloeiend Zijpe is koud maar toch weer gezellig. Vele bezoeken nog even de indrukwekkende kunst-expositie.

– De actie voor de voedselbank bij de Spar levert 21 kratten met een grote variatie aan levensmiddelen op.

– Na het Jb Bregman-toernooi is Rudolf Boersma nu ook biljartkampioen van De Zandstee.

– Zakenclub ’t Zand loopt weer voorop met een groots plan om het hele industrieterrein “Kolksluis” te verduurzamen. Gaat zeker weer lukken, diverse subsidiepotten zijn aangesproken om het geheel betaalbaar te houden. Er wordt binnen en buiten ’t Zand enthousiast gereageerd.

 

– Bloeiend Zijpe sluit een geslaagd seizoen af, ondanks dat de bloei sneller kwam dan gedacht. De tulpencross telt een groeiend aantal deelnemers. 300 mensen stappen op de fiets bij matig weer. De wandel-dag telt veel thuisblijvers, toch is het genieten. Genieten is het ook op de kunstexpositie, wat een variatie….

– De Zandtemer wielerronde treft mooi weer. Te weinig Zandtemers in de fun-klasse. Arnold de Boer is als 3e de beste dorpsgenoot. De dames zijn nieuw in ’t Zand, toch wel interessant. Maud Rijbroek wint. Joris de Boer uit ’t Veld wint de sportklasse. In het hoofdnummer springt Rick van Breda al ver voor het einde weg en ze zien hem niet meer terug, een sterke winnaar. Adne van Engelen strijdt in de voorste gelederen maar mist zijn klimmetje, hij wordt keurig 6e.

– Rudolf Boersma wordt biljartkampioen in De Zandstee en Peter v Kampen wordt Zandtemer kampioen. De zaalvoetbaljunioren Jo-15 pakken de dubbel, beker en kampioen. Er gloort hoop bij Sparta ’67. Nick Broersen wordt de nieuwe Zandtemer voetbalcoach en is ook nog eens 8e bij de 2800 deelnemers van de krant.

– De koe Ida 18 van de fa Konijn gaat met pensioen. Na 21 jaar krijgt ze haar verdere leven een VIP-behandeling.

– Leo en Ali Onderwater vieren hun 60jarig huwelijk in een grote schuur aan de Nollenweg waar ze 56 jaar gewoond hebben. Ze hebben het nu naar de zin in de W ’t Hartstraat, waar Leo toch nog rond zijn huis kan lopen.

– Dora v./d Weij(84) Nel Strooper (85) To Jonker (85) en Tinie Geusebroek (84) zijn van kinds af vriendinnen en vieren dat elk jaar. Tijd voor wat aandacht..

– Lex Tas neemt met 3 treffers tegen De Koog (4-1) afscheid van het eerste elftal van Geel-Zwart. 12en een half  jaar speelt hij in de hoofdmacht en scoort er lustig op los. Is momenteel ook topscorer aller tijden bij Geel-Zwart met 193 doelpunten.

– Het gezellige 35e mini voetbaltoernooi van Geel-Zwart trekt 450 voetballers/sters (69 teams) Het weer is redelijk tot goed. Uiteindelijk wint het team van Zanten bij de senioren, de Gele Rakkers bij de dames en de Goaldiggers bij de jeugd.

– Tafeltennisver. DOKO heeft een nieuwe voorzitter, Nico Modder volgt Ron Jimmink na 9 jaar op. Mirjam Schouten stopt als wedstrijdsecretaresse en wordt opgevolgd door Sandra Schilder, die ook het hele secretariaat gaat doen. Het afhaken van de jeugd baart DOKO zorgen, hier is werk aan de winkel…

– Gymlust is voorlopig gered. Maaike Brouwer en Nikki Maatje laten hun Gymlusthart spreken en nemen de uitdaging aan om aan een nieuw bestuur te werken. Tijdelijk bijgestaan door Bianca de Wit, Miranda v Saaze en Marisa Sneekes. Dus nieuw bloed blijft hard nodig.

 

– In september start De Sportvriend met haar laatste jaargang, de 61e.  Inkomsten en aantal abonnees lopen te hard terug. Alle dorpsbewoners mogen meedenken over een alternatief, b.v. een maandelijks huis-aan-huisblad. Maar deze moet wel gevuld worden.

– Trudy Kooijman bij de dames en Glenn van Duin bij de heren zijn Zandtemer golfkampioen 2019.

– Een mysterieus schietincident bij de vlotbrug. Een dure Mercedes wordt beschoten, de 28jarige chauffeur is ongedeerd en belt zelf de politie. Omwonenden worden vroegtijdig uit hun slaap gerukt door meerdere schoten. Van de dader(s) geen enkel spoor.

-Jitse Dekker is voor de 3e achtereenvolgende keer clubkampioen bij zwemvereniging “Oude Veer” en mag de wisselbeker houden. Een mooi pronkstuk in zijn huisje.

– Riet en Tom van den Berg zijn 60 jaar getrouwd en zijn nog zeer tevreden met elkaar en wonen prachtig aan de Anna Paulownaweg.

– Jolanda Ides en Maaike Brouwer krijgen tijdens hun laatste dansshow voor Gymlust het Schager Compliment uitgereikt. Ze waren 23 jaar actief.

– Maarten v.d Weijden heeft het gehaald, zwemmend de Elfstedentocht. Onze plaatsgenoot Dick van Diepen is één van de 80 mee-zwemmers en maakt het allemaal van nabij mee.

– Het is behoorlijk warm op de Open Bedrijven-dag. Toch trekken veel mensen langs de steeds talrijker wordende bedrijven, waar ook kan worden gedronken, gesnoept en genoten van muzikale klanken. Tevens zijn er een aantal prijsvragen. Het is weer zeer geslaagd.

 

JULI

– De St Jozefschool heeft het vignet “Gezonde school” behaald, een mooi resultaat.

– Anneke van Yperen uit Grote Keeten wint de fiets van de openingsactie van Fietsen van Graas.

– Dankzij de vele vrijwilligers is het Timmerdorp ook dit jaar weer een groot succes. Thema “Het wilde Westen” wordt weer in vele creaties opgebouwd met kromme of rechte spijkers, het maakt allemaal niet uit. Het is gewoon super gezellig.

– De open bijendagen bij Jaap en Grietje Eriks trekken vel belangstelling. Vooral zaterdags viel  af en toe een bui en moest Grietje met een dweil langs de tafels. Vooral de uitleg door diverse imkers werd zeer gewaardeerd.

 

– Grote schrik in de Irenestraat waar de Mercedes van Jordy Dignum en Elles Bakker in vlammen opgaat en Elles haar auto nog net kan redden. Daarvoor was het ook in Anna Paulowna al raak. Wie zoiets doet is vooralsnog een raadsel.

– Zandstock heeft de hevige zomerstorm glansrijk doorstaan, daar waar het AZ-stadion het loodje legt. Enkele kleine aanpassingen zijn voldoende. Het is weer een groots festijn zonder wanklank. Stockoud start met een kerkdienst in het Westfries. Een pluim voor de tekstschrijvers.

– Een oranje gloed in de Korte Belkmerweg. Een flinke voorraad open haard-hout vliegt op onverklaarbare wijze in brand. Attente politieagenten, toevallig in de buurt, reageren alert, waarop de brandweer erger weet te voorkomen. Geen prettige thuiskomst voor de familie Houdijk.

 

– Paniek in de anders zo rustige Bosweg. Komen er nu 40 of 100 buitenlandse werknemers op nr 14. Het bewonerscollectief “Leefbaarheid Bosweg” gaat in beroep tegen de vergunningverlening.

– De bibliotheek is verhuisd naar de Brede School. Niet meer onbeperkt open, maar wel altijd vrijwilligers aanwezig tijdens de openingstijden. Wel even wennen…

– De St Jozefschool heeft een nieuw logo in de vorm van een tulp. Wanneer zal de tijd rijp zijn voor een gezamenlijk logo met Zandhope? Zij hebben ook de tulp al in het logo.

– Een vrachtwagen die 300% te zwaar is neemt drie keer de vlotbrug. De 3e keer rijdt hij in de armen van gealarmeerde politie. De chauffeur zit ook nog eens te telefoneren en krijgt meerde processen verbaal aan zijn broek. De brug is beschadigd maar kan wel gebruikt worden.

– Transportbedrijf Tas bestaat 50 jaar. Je komt ze ook overal tegen.

– Ook de Pater de Witstraat heeft een buurtapp. Het heeft ook al zijn nut bewezen.

– Adriaan Jongejan is winnaar van het biljartkampioenschap Oud Zijpe.

 

– Johanna Doedens, bijna 90, wordt Jeu de boules-kampioen 2019 en moet een jaar op de zware wisselbeker van de Seniorenpartij passen.

– De weergoden zijn de kermis 2019 slecht gezind. Als je denkt, het valt nu wel even mee valt er weer een enorme plensbui. Het plezier is er niet minder om. Voor het eerst alcoholvrij feest voor de 14 tot 18 jarigen. De opkomst valt tegen, maar iedereen is enorm enthousiast. Doorgaan dus…. Ook de seniorenkermis is nieuw en geslaagd. Op sportgebied wint de voetbal met 3-0 van buur Callantsoog. De handbal moet de winst, 24-27, aan Kwiek laten. Hoewel buienradar beter beloofd wordt ook de Kortebaandraverij een natte bedoening. Er wordt zelfs even gestopt vanwege onweer. Daarnaast wordt het een verrassende wedstrijd waarin de favorieten voortijdig het veld moeten ruimen. Mensen die zomaar een paard hebben gekozen halen nu een flinke zak geld op bij de totalisator. Een grote smet zijn de branden van een berg strobalen en een gloednieuwe bestelbus van één der kermisexploitanten, vrijwel zeker brandstichting. Woensdagnacht gaat er wederom een auto in vlammen op. Dan is er ook nog vals geld in omloop, waarvoor een vrouw wordt opgepakt. Ook worden al snel een drietal verdachten van de branden gearresteerd.

– Wat is er aan de hand met ons dorp? Ineens verschijnen grote informatieborden met de tekst “Woninginbrekers actief” In korte tijd wordt driemaal ingebroken.

 

– Leerkrachten van de St Jozefscholen tonen zich tijdens de nationale stakingsdag solidair met het zorgpersoneel in De Zandstee en lopen een dagje mee. Er is veel mis in ons land….

– De Zandtemer scholen zijn actief. De groepen 7 en 8 van Zandhope doen mee aan de RC Cup Challenge. Een wedstrijd met radiografisch bestuurbare  modelauto’s. Het leerzame is hier de techniek, design, belettering en het zoeken naar sponsors. De wedstrijd wordt georganiseerd door Tata Steel.

– Het keuvelen blijft een feest, maar het weer moet wel mee werken. Wind en regen zorgen er voor dat veel kinderen voortijdig afhaken.

– De wethouders Sigge v.d Veek en Joke Kruit ontbijten samen met leerlingen van de St Jozefschool.

– De dorpsveiling levert liefst € 23.275,00 op. Er wordt na 20 jaar afscheid genomen van Ronald Bos. Ook deze keer is zijn digitale presentatie van de koopjes enz. weer top. Hij wordt bedolven onder bloemen en cadeaus en een welverdiend applaus.

– De eerste pub quiz in het Sportcafé trekt 40 deelnemers en is een groot succes. Het krijgt zeker een vervolg.

– Sinterklaas arriveert dit jaar met een politieboot, die nog een spectaculair rondje maakt. Het Sinterklaas-comité maak er weer een prachtige happening van. Waarbij de zwarte Pieten met hun optreden de lievelingen van het publiek worden. De Sint krijgt ook weer veel bezoek tijdens zijn verblijf in de molen.

– De speculaasactie van The Serve is weer een groot succes waardoor deze actieve volleybalvereniging weer verder kan bouwen aan haar jeugdafdeling, om zo de toekomst veilig te stellen.

 

Gerard Schagen

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info