Zeskamp

Ik wist het niet precies meer, maar de rubriek “Uit de oude doos” bracht me gelijk terug naar de wereld van 50 jaar geleden.

De eerste Zeskamp, georganiseerd door “Trainingsfonds ’t Zand”.

Het trainingsfonds bestond uit Nic Groot, Aad Jippes, Klaas Zwart en dus Gerard Schagen. Het was ontstaan naar aanleiding van acties door Jan Zwart (vader van Klaas). Hij steunde hier en daar jonge veel belovende Zandtemer sporters. Wij gingen hier mee door maar moesten wel aan geld zien te komen.

Toen ontstond de Zeskamp. Het werd een ambitieus plan en we hadden veel vrijwilligers nodig. Verenigingen, groepen, werden benaderd om mee te doen. De animo was groot, terwijl er toch wel het één en ander gevraagd werd.

De deelnemende groepen moesten zelf een spel verzinnen en opbouwen en ook zelf jureren.

Prachtige spellen hebben we gezien, er begon een strijd wie het meest spectaculaire spel wist te brengen. Het publiek stroomde toe en de gullegavenpot werd goed gevuld…. Dat was het kapitaal waarmee we veel jonge sporters een steuntje in de rug konden geven, hetgeen zeker stimuleerde. Het waren atleten, wielrenners, schaatsers, enz.

Grote toppers waren in die tijd Barry Kneppers en Emiel Hopman, die beiden internationaal doorbraken. Van Barry kreeg ik en keer een kaartje uit Tokio en ook een handtekening van Nellie Cooman er op.

Na 10 jaar Zeskamp ebde de animo wat weg. Het werd moeilijker een spel te verzinnen en men haakte af. Een mooi tijdperk werd afgesloten.

Niet zo vreemd dat ik later toehapte om mee te doen met de oprichting van de Stichting Stimulering Dorpsactiviteiten, die in principe dezelfde doelstelling in ruimere zin heeft.

GS

Heb jij ook nieuws? Mail het aan redactie@tzand.info